Hlajenje vinskih kleti
Temperatura v vinskih kleteh mora biti vse leto primerna glede na sorto vina, ki ga v njej hranimo, saj je zelo pomembna za zorenje, negovanje in stanovitnost vina.
Temperaturo lahko vzdržujemo na naraven način ali s pomočjo hladilni naprav.
Z vzdrževanjem primerne temperature prostora zmanjšujemo možnost oksidacije (kisanja) vina in obenem zagotavljamo, da bo vino zadržalo bistrost, svežino in cvetlico.
V primeru, da ne želimo samo hladiti prostor, lahko vgradimo celovit sistem za pripravo in hranjenja vina. Takšen sistem omogoča pretočno hlajenje mošta (temperatura od + 5 do 10 °C), kontrolirano vrenje, zorenje in staranje mladega vina ter izločanje vinskega kamna (stabilizacija pri temperaturi približni – 6 °C). Podhlajevanje vina predstavlja naravno pot izločanja kamna brez kemičnih dodatkov .
Naprave so lahko kompaktne, postavljene izven objekta ali pa ločene, da se samo kondenzator namesti izven objekta. V hladilni sistem je vključen tudi rezervoar hladilnega medija (akumulator hladu).
Dobro je vedeti Za posamezna vina so priporočene naslednje temperature hranjenja:
- bela vina: od 10 do 12 stopinj Celzija
- rdeča in mlada vina: 12 do 14 stopinj Celzija
- težka rdeča vina: od 15 do 16 stopinj Celzija